Mindfulness

Rust in je Hoofd en ‘zijn’ in je Body

Mindfulness 1 op 1

Laat ik om te beginnen vertellen wat mindlessness, het tegenovergestelde van mindfulness, is. Mindlessness is dat je ‘er even niet bent’: je hebt een vol programma vandaag, daar is niets mis mee. Je bent in je hoofd al bezig met de volgende stap, zonder je bewust te zijn van waar je nu mee bezig bent. Als je dit lang en veel doet ervaart je lichaam stress die onvoldoende kan afvloeien. Dan komt mindfulness om de hoek kijken om je te leren genieten van het moment en ook je bewustzijn te vergroten. Je grip op je leven neemt toe.
Er zijn legio momenten waarop we geneigd zijn ons terug te trekken in ons hoofd. Je gaat presenteren bij een belangrijke klant en maakt je meer zorgen over de afloop, of je pak goed zit en of je het allemaal niet raar zegt, dan dat je bewust die presentatie aan het doen bent en iets belangrijks aan je luisteraars aanbiedt. Als je een examen moet maken en je bent meer met de uitkomst dan met het examen zelf bezig. Noem maar op.
Nou, dan is mindfulness goed voor te stellen: dat is als je dus wél in het hier en nu bent. En niet afdwaalt in gepieker, de situatie waarin je zit meer analyseert dan dat je er in zit enzovoort. Mindfulness helpt je het hier en nu te beleven, er van te kunnen genieten en je aandacht te houden bij de dingen (in plaats van het piekeren en oordelen over dingen en de gevolgen ervan).
Mindfulness is voor veel mensen bevrijdend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness samenhangt met persoonlijk welbevinden en dat mindfulness te leren is.

In een 8-tal wekelijkse sessies van 1,5 uur werken we samen aan meer ‘in het moment’ zijn, accepteren wat je niet kunt veranderen en werken aan wat je kan veranderen. Je krijgt een werkboek met informatie en huiswerk opdrachten. Tijdens de sessies is er tijd om te bespreken waar je op dat moment mee zit en hoe je hiermee om kunt gaan. De individuele aandacht staat centraal.


Emotional Freedom Technieken

Er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapie oftewel ‘Emotional freedom techniques’. Ik help je ontdekken hoe je lichaam reageert op hoe je je voelt. Hoe je lichaam omgaat met omstandigheden en emoties. Je kunt op die manier het natuurlijke proces van omgaan met emoties herontdekken en je krijgt handvatten om het contact met je lichaam te herstellen.
Dat is belangrijk want heel veel lichamelijke klachten zoals nekpijn, kortademigheid, hoofdpijn en buikklachten zijn stress reacties die letterlijk opgekropt in je lichaam zitten. Als we samen die spanningen kunnen vinden en benoemen, halen we de pijn echt uit je lichaam.


Meer weten over Mindfulness?

Heb je vragen over mindfulness, of wil je een afspraak maken neem gerust contact met mij op als je hier meer over wilt weten.